Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014



Γυναίκες οπαδοί; Κι όμως υπάρχουν!



Άνδρες οπαδοί, δεν ξέρω κατά πόσο θα συμφωνήσετε μαζί μου. Πηγή έμπνευσης για να γράψω τα παρακάτω είναι μία αγαπημένη μου φίλη, η οποία τυγχάνει και φανατική οπαδός της αγαπημένης της ομάδας. Και τι εννοώ φανατική; Εντάξει, δεν καίει καρέκλες ούτε χτυπάει με καδρόνια στο τέλος των αγώνων τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας, όμως είναι εκεί στις λύπες και στις χαρές και υποστηρίζει με μεγάλη δύναμη και πάθος την ομάδα της κάθε στιγμή!

Αν και το ποδόσφαιρο ήταν ένας ανδροκρατούμενος ως επί το πλείστον χώρος, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με αυτό αλλά και γενικότερα με τον αθλητικό τομέα . Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί σύνδεσμοι που απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναίκες φιλάθλους. Οι άνδρες όμως, έχουν πάρει σαν απειλή την ένταξη των γυναικών στον αθλητικό τομέα και πιο συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να τις κατηγορούν πως δεν γνωρίζουν τίποτα από μπάλα, να ειρωνεύονται όταν εκείνες σχολιάζουν ποδοσφαιρικούς αγώνες και να θυμώνουν όταν κάποιες φορές είναι περισσότερο ενημερωμένες από εκείνους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών οπαδών; Είναι μήπως οι άνδρες πιο ευφυής και αντιλαμβάνονται τα πράγματα καλύτερα; Όχι! Είναι κυρίως θέμα μικρόμυαλων ανδρών, που νομίζουν πως το ποδόσφαιρο ‘’ανήκει’’ αποκλειστικά στους άνδρες και πως εκείνοι έχουν το δικαίωμα να έχουν το λόγο. Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι φορές, που όταν χάσει η ομάδα που υποστηρίζει ένας άνδρας οπαδός, εκείνος βρίζει Θεούς και δαίμονες  και  ‘’κράζει’’ ακόμη και τους ίδιους τους παίχτες της ομάδας! Αντίθετα οι γυναίκες, είναι πιο συγκρατημένες και αντιμετωπίζουν μία ήττα κόσμια και με αξιοπρέπεια. Δεν έχω συναντήσει ποτέ γυναίκα στη λήξη του αγώνα να ξεμαλλιάζει γυναίκα οπαδό της αντίπαλης ομάδας, έστω κι αν η ομάδα της κέρδισε! Οι γυναίκες είναι περισσότερο φίλαθλοι, παρά οπαδοί. Και ποια η διαφορά; Οι φίλαθλοι εκδηλώνουν την υποστήριξή τους με κόσμιες συμπεριφορές, ενώ οι οπαδοί με τυφλή υποταγή που καταλήγει στη βία. Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε από τα παραπάνω είναι ότι βασική διαφορά είναι ότι «φίλαθλος» είναι κάποιος που είναι «φίλος» ενός αθλήματος ή μιας ομάδας σε αντίθεση με τον «οπαδό» για τον οποίο προτεραιότητα είναι η ομάδα και όχι το άθλημα.

Επίσης, δεν είναι λίγες και οι γυναίκες που ασχολούνται με το αθλητικό ρεπορτάζ και τα καταφέρνουν εξίσου, αλλά και πολλές φορές καλύτερα από τους άνδρες. Καλύπτουν πολλά αθλητικά γεγονότα ανά τον κόσμο και η δουλειά τους είναι εξαιρετική. Ακόμα και σε αυτόν τον χώρο υπάρχει ένα είδος ρατσισμού, αλλά οι γυναίκες το αντιμετωπίζουν κάνοντας αξιοπρεπώς αυτό που τους αρέσει. Ας σταματήσει λοιπόν ο ανδρικός πληθυσμός να εκνευρίζεται όταν μια γυναίκα μιλάει για ποδόσφαιρο και γνωρίζει αρκετά πράγματα. 

Η κοινωνία μας εκσυγχρονίζεται με την πάροδο των χρόνων σε όλους τους τομείς και η γυναίκες παίρνουν την σκυτάλη σε πολλά ανδροκρατούμενα ‘’σπορ’’!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου