Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Διαζύγιο-Πως ενημερώνουμε τα παιδιά;


Οι γονείς πάντα, αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους. Ο τρόπος που θα ενημερώσουν το παιδί τους για ένα χωρισμό και ένα διαζύγιο, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Χρειάζεται λεπτός χειρισμός σε τέτοιου είδους θέματα, καθώς ένα παιδί πληγώνεται εύκολα από μία ανακοίνωση χωρισμού των γονιών του.  

Οι γονείς οφείλουν να έχουν σε προτεραιότητα τα αισθήματα των παιδιών τους, και να μην επηρεάζονται από τη δική τους διαλυμένη σχέση και τις προσωπικές τους διαφωνίες. Να μην επηρεάζονται απο προσωπικά συμφέροντα και να προσπαθήσουν να είναι ήρεμοι, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις όποιες αντιδράσεις των παιδιών τους. Ωστόσο, για να ανακοινώσουν κάτι τέτοιο στο παιδί τους, πρέπει να έχουν συζητήσει αρκετά για αυτή τους την απόφαση, έτσι ώστε να είναι σίγουροι γι'αυτό και στην συνέχεια να προχωρήσουν στον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν το θέμα. Το οικογενειακό περιβάλλον σχεδόν πάντα αντιδρά σε ένα χωρισμό, ειδικά όταν στη μέση βρίσκονται παιδιά. Όμως κι αυτό, οφείλει να βοηθήσει την οικογένεια σε μία τέτοια περίπτωση, για να μην είναι επώδυνος ο χωρισμός για το παιδί. Οι γονείς έχουν την υποχρέωση να μιλήσουν με ευθύτητα και ειλικρίνεια στα παιδιά τους, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τους την ηλικία τους. Να τα απενοχοποιήσουν και να τα διαβεβαιώσουν πως, το διαζύγιο δεν είναι αποτέλεσμα της δικής του συμπεριφοράς και πως ενώ δεν αγαπιούνται πλέον μεταξύ τους, δεν θα πάψουν ποτέ να αγαπούν το παιδί τους. Επίσης, πρέπει να τα ακούσουν προσεκτικά και να λύσουν τις όποιες απορίες τους και παράλληλα να τους τονίσουν, πως δεν θα αλλάξει κάτι στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ένας χωρισμός λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών. Είναι στο χέρι των γονιών τους, να τα κάνουν να ξεπεράσουν όσο πιο εύκολα γίνεται το χωρισμό τους, χωρίς απώλειες και εντάσεις που δεν οδηγούν πουθενά.  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου