Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα;

Το ψέμα, είναι  μία κατάσταση, η οποία όλοι την έχουμε υποστεί αρκετά στη ζωή μας αλλά και την έχουμε δημιουργήσει εμείς οι ίδιοι. Πολλές φορές, τα ψέματα έχουν οδυνηρές συνέπειες. Όμως εχουμε αναρωτηθεί για πιο λόγο φτάνουμε έως εκεί; Ως ενήλικες έχουμε συνείδηση των πράξεων μας και μπορούμε να κατανοήσουμε αν το ψέμα είναι σωστό ή όχι και για πιο λόγο συμβαίνει. Τα παιδιά όμως;

Δεν είναι λίγες οι φορές, που συλλαμβάνουμε τα παιδιά να λένε ψέματα αλλά και που δεν παραδέχονται πως το κάνουν. Λένε απίθανες ιστορίες και δείχνουν να τις πιστεύουν. Το γεγονός αυτό μας ανησυχεί .Πραγματικά είναι δύσκολο για ένα παιδί να ξεχωρίσει πότε πρέπει να λέει να αλήθεια και πότε ψέματα. Οι γονείς πολλοί συχνά αναρωτιούνται αν αυτά που λένε τα παιδιά τους όντως τα πιστεύουν ή αν αν είναι μυθομανής.
 

Τα παιδιά μέχρι τα τέσσερα τους χρόνια είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουν το πραγματικό από το φανταστικό. Σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να καταλαβαίνουν την διαφορά. Ωστόσο, μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να είναι σε θέση να ξεχωρίζει με σιγουριά το πραγματικό από το φανταστικό. Χρειάζεται όμως εξάσκηση και χρόνο για να ξεχωρίσουν την λεπτή διαφορά ανάμεσα στο ψέμα και στην αλήθεια. Σε αυτό μεγάλη ευθύνη έχουν οι γονείς, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ως"μέντορες" στην προσωπικότητα των παιδιών τους. Οι γονείς έχουν τη δύναμη και οφείλουν να συμβάλουν θετικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών, καθώς είναι εκείνοι που καθημερινά έρχονται σε άμεση επαφή με αυτά.

Εν κατακλείδη, θα ήταν καλό, οι γονείς να δείχνουν κατανόηση στην περίπτωση ενός ενδεχόμενου ψέματος και να του δείχνουν με ήρεμο τρόπο κανόνες που θα ήταν καλό να ακολουθεί.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου